Mag-e-Zine Maart 2012

Aanmelden Afmelden

Uitgelicht

Overkoepelende bladenpromotie bij AH

Een door Aldipress geïnitieerde tijdschriften promotieactie is op 5 maart bij Albert Heijn van start gegaan. De actie (20% korting met AH-tijdschriftenvoorjaarspas) duurt 6 weken. Er zijn 23 titels van verschillende uitgevers bij betrokken.
De actie illustreert de toegevoegde waarde van Aldipress rondom promoties, waarin alle deelnemende partijen gezamenlijk hebben geïnvesteerd. De actie zal het bewijs moeten leveren dat overkoepelende promoties succesvoller zijn dan acties van individuele titels.
Met de voorjaarspas uit de nieuwe Wathandig ontvangt de consument 20% korting op zijn favoriete tijdschriften. De voorjaarspas is geldig van maandag 5 maart t/m 15 april 2012 bij alle Albert Heijn-winkels. De pas is meerdere keren te gebruiken. De deelnemende tijdschriften zijn: Autoweek, Beau Monde, Cosmopolitan, Elegance, ésta, Flair, Flow, Glamour, Happinez, JAN, Libelle, Margriet, National Geographic, Nieuwe Revu, Plus Magazine, Privé, Psychologie Magazine, Quest, Story, TopGear Magazine, Viva, Voetbal International, Zin.

Onzichtbare inkt linkt print met internet

QR-codes maakten het al mogelijk om offline en online content met elkaar te verbinden, om dus bijvoorbeeld vanuit een gedrukt tijdschrift verbinding te maken naar een bepaalde internetpagina, maar dezelfde functionaliteit is ook te realiseren zonder zichtbare markeringen.

Touchcode heeft een manier ontwikkeld om tags in print te integreren, zonder het ontwerp aan te tasten. In tegenstelling tot andere innovaties op dit gebied hoeft de lezer de printcontent niet te scannen met een camera in zijn mobiel om toegang te krijgen tot de digitale content. Gebruik wordt gemaakt van een printbaar, geleidend materiaal dat het menselijk oog niet kan waarnemen, maar dat wel gelezen kan worden door smartphones en tablets. Touchcode biedt dezelfde mogelijkheden als QR-codes maar zonder met een lelijk visueel symbool ruimte in te nemen op een pagina of product. Een smartphone of Ipad met een gedownloade app kan automatisch de ingebedde informatie in het gedrukte materiaal lezen als het toestel er tegenaan wordt gehouden. Het onzichtbare materiaal interacteert met het scherm van een smartphone of tablet, alsof vingers een code typen die de Touchcode app kan lezen.

Het materiaal kan op allerlei media geprint worden, zoals papier, karton en folie. Een van de unieke aspecten is dat het de geldigheid van een product (zoals een toegangskaartje) kan vaststellen, zonder dat mogelijke oplichters kunnen zien wat de code is.

Touchcode komt uit de koker van de Duitse startup Printechnologics,dat al samenwerkt met Nukotoys in de VS,  ICONIST magazine in Duitsland en Cartamundi en iSuperGoal in Israël. Laptop Magazine heeft er een artikel aan gewijd en op touchcode.de zijn demonstratiefilmpjes toe zien hoe bijvoorbeeld tijdschriftuitgevers deze technologie kunnen toepassen.

Nieuws uit de branche

Uitgeefnieuws

Pelican Magazines neemt WINELIFE over

Pelican Magazines, uitgeverij van premium titels CARROS, Nautique, En France, Residence, Elegance, Tableau en The Big Black Book heeft het tijdschrift voor wijnliefhebbers WINELIFE overgenomen van boekenuitgeverij Dutch Media Publishers.

Uitgever Frank Kloppert: ‘WINELIFE past perfect binnen het segment van welstandige levengenieters waar wij ons op richten.’ Hoofdredacteur Sharon van Minden, die WINELIFE drie jaar geleden opzette: “Er is volop synergie met de andere Pelican-titels en we verwachten dit jaar een substantiële oplagestijging te realiseren.” Het volgende nummer van WINELIFE verschijnt 24 maart.

Sanoma snijdt in personeelskosten

Om ook in de toekomst een 'financieel gezond en groot mediabedrijf te blijven' gaat Sanoma Media de komende 1,5 jaar tientallen banen schrappen. De meeste banen vervallen op de commerciële en ondersteunende afdelingen. Daar vervalt, afhankelijk van de afdeling, 10 tot 25% van de voltijdsbanen. Redactionele functies blijven voorlopig buiten schot. Bij Sanoma Media Nederland werken circa 2000 mensen. Volgens CEO Dick Molman laat de recessie zich vooral op de advertentiemarkt voelen. Sanoma gaat ook kritischer kijken naar ‘kleine kosten’ als reizen en extern vergaderen.

Invloed social media op marketing tijdschriften

Hoe social media als Twitter, Hyves en Facebook de marketing van tijdschriften veranderen, o.a. doordat rechtstreekse communicatie met lezers mogelijk is, is het thema van Bladen in De Balie op 2 april. De gratis toegankelijke bijeenkomst van de Groep Publiekstijdschriften wordt geleid door Thijs Sprangers van social mediabureau KREM. Jos van Essen licht het social media beleid van Sanoma toe. En in een aantal cases wordt getoond hoe tijdschriften, waaronder Voetbal International en Mama Magazine, social media in de praktijk toepassen. Onno Aerden werkt ook mee en ‘digitalista’ Sanne Walvisch voorziet een en ander van commentaar.

TMG: meer opbrengst uit tijdschriften en puzzelbladen

Telegraaf Media Groep (TMG) heeft in 2011 een nettoverlies geleden van 32,6 miljoen euro. De advertentie-inkomsten daalden verder. Het nettoverlies ontstond mede door een forse afschrijving op diverse bezittingen.

De tijdschriften en puzzelbladen deden het niet slecht. Met bladen als Privé, VROUW en Autovisie behaalde TMG een opbrengt van 26,4 miljoen euro, vergeleken met 25,9 miljoen in 2010. De omzet en het resultaat van de traditionele puzzelactiviteiten van Keesing Media Group waren stabiel, rapporteert TMG. In feite steeg de opbrengst bij de puzzelbladen (met name in Frankrijk) van 44,7 miljoen in 2010 naar 45,5 miljoen euro afgelopen jaar. Met de acquisitie van Megastar in Frankrijk is een belangrijke stap gezet in de verdere uitbouw van omzet en resultaat. Keesing verwacht, naast synergievoordelen, met deze acquisitie ook in het Spaanse en in iets mindere mate het Duitse taalgebied een goede startpositie te verwerven. Keesing is al marktleider in puzzelbladen in Frankrijk, Nederland, België en Denemarken. Bekende titels in Nederland zijn Denksport, Jan Meulendijks, 10 voor Taal en Bingo! Keesing zet in op verdere groei vanuit de huidige kernactiviteiten door expansie in nieuwe landen en naar digitale platformen.

Distributienieuws

Vogue NL start met exclusieve voorverkoop

De lanceringsdatum van de Nederlandse Vogue is 22 maart. Op 21 maart vindt in geselecteerde Bijenkorf-filialen een ‘exclusieve voorverkoop’ plaats van the collector’s edition: een speciale druk van het eerste nummer, in beperkte oplage.

RTL 8 viert de lancering van de Nederlandse editie van Vogue met een thema-avond over het modeblad op 21 maart. Die avond wordt de documentaire The September Issue uitgezonden, over de perikelen op de redactie van de Amerikaanse Vogue, gevolgd door de special Vogue Report. In dit programma geeft Vogue-moderedactrice Fiona Hering een blik achter de schermen bij de lancering van Vogue NL.

Bruna introduceert Leesproeverij

Bruna opent tijdens de Boekenweek tijdelijk 100 extra online verkooppunten voor vooralsnog alleen boeken. Het gaat om grote billboards op high traffic locaties met daarop QR-codes. Na het scannen een van deze codes krijgt de consument een filmpje te zien over het boek en de auteur en een passage te horen. Daarna kan hij het boek direct bestellen op de mobiele site van bruna.nl.

Flow meldt wanneer nieuwe nummer te koop is

Flow kent een sterke lezer/bladbinding. Die wordt onder meer gevoed doordat iedereen persoonlijk antwoord krijgt. Ook is er Flow Post: via een gratis sms’je of mailtje krijgt de lezer van Flow bericht als het nieuwe nummer in de winkel ligt. Dat meldt commercieel manager Joyce Nieuwenhuijs op een Sanoma-website voor adverteerders.

Flow komt dit jaar met drie specials. In april het Flow Lekkerweg Blok met daarin de leukste adressen in binnen- en buitenland, in mei volgt het Flow vakantieboek en in het najaar komt er een special rond een bijzonder Flow-thema. Er is ook weer een verrassende agenda en de stationerycollectie wordt uitgebreid. Verder komt Flow dit voorjaar met een Flow kaartenmolen en in het najaar met een tassencollectie. En als custom mediapartner is Flow voor Plus Retail aan de slag voor een Paasinspiratiefolder.

Volgens Nieuwenhuijs was Flow 7 van vorig jaar het best verkochte nummer ooit met een totale verkochte oplage van 77.155. Flow groeide vorig jaar in gemiddelde verkochte oplage ondanks druk op het schap met 7%. De oplage in België laat ook forse groei zien. De twee specials Flow mindfulnessboek en Flow vakantieboek zijn goed verkocht. Er waren in 2011 succesvolle samenwerkingen: Flow ontwierp de Decemberzegels en Thuisagenda voor PostNL, produceerde het Winterfeestboek voor Plus Retail en maakte in opdracht van Maag Lever Darm Stichting het WC Doeboek. Ook de Flow stationeryproducten, waaronder de agenda, zijn een succes. Gestage groei is te zien op social media: inmiddels meer dan 12.000 bezoekers per week op het blog, meer dan 10.000 followers op Twitter en de YouTube filmpjes zijn al meer dan 37.000 keer bekeken. “Momenteel onderzoeken we de mogelijkheid om een buitenlandse versie te lanceren”, aldus Nieuwenhuijs.

Eigen tijdschrift over tijdschriften

Atheneum Nieuwscentrum aan het Spui in Amsterdam brengt sinds een half jaar Mag Whispers

uit, een digitaal tijdschrift over tijdschriften. Mag Whispers wordt samengesteld door het team van Atheneum en besteedt vooral aandacht aan de bijzondere, veelal buitenlandse titels in het assortiment van de winkel.

Titel Nieuws

Deze rubriek betreft algemeen nieuws over titels. Als u wilt weten of een bepaalde titel via Aldipress wordt gedistribueerd kunt u op de website onder tijdschriften, ons assortiment, kijken of op de webportal.

Nieuwe titels

Discovery Networks en HUB lanceren Discovery Magazine

Discovery Networks en HUB Uitgavers gaan samen Discovery Magazine op de markt brengen. Het tijdschrift verschijnt in het tweede kwartaal van 2012 voor het eerst. Discovery Magazine komt in eerste instantie zes maal per jaar uit in een oplage van 35.000 stuks. Discovery Magazine kost 6,95 euro. Nederland is het eerste Europese land waar het magazine in de winkels ligt.
Het blad zal net als de zender bestaan uit ‘Intelligent Entertainment’, met ‘verhalen over mensen die keer op keer hun grenzen verleggen, onvoorstelbare uitvindingen doen en daarmee levens veranderen en mijlpalen markeren in onze geschiedenis’. Het tijdschrift zal bestaan uit minimaal 100 pagina’s waarvan een derde volledig gebaseerd is op Nederlandse onderwerpen. Er wordt ook gekeken naar digitale verdieping met onder meer QR-codes.

Tweemaal Zuid-Afrika

Sinds 15 februari ligt het door Marjolein Westerterp in eigen beheer uitgegeven lifestyle/reismagazine en magbook Oog voor Zuid-Afrika in de winkel. Jaarlijks kiezen meer dan 120.000 Nederlanders voor een vakantie naar Zuid-Afrika. Er was voor het Nederlandse taalgebied nog geen publieksmagazine over deze bestemming. Oog voor Zuid-Afrika is een jaarlijkse special en telt 132 pagina’s. Het magazine kost 6,95 euro, het magbook 9,95 euro..

Op 2 maart lanceerde uitgever Joburg Liaison het reistijdschrift Mzanzi, dat zich ook al exclusief richt op Zuid-Afrika. Mzanzi (spreek uit als ‘oemzanzi’) is de koosnaam van Zuid-Afrikanen voor hun land. De oplage bestaat uit 10.000 exemplaren en het blad verschijnt 4x per jaar.

Nieuw mindstyle magazine InSense

Op 2 maart introduceerde UMM Media het vrouwenblad InSense. Zintuiglijke belevingen zijn de uitgangspunten voor alle onderdelen van het blad met als rode draad de seizoenen. InSense wordt 4x per jaar verspreid in een oplage van 40.000 exemplaren en kost €5,25.

Opgeheven titels

Geen vervolg voor Twiet Magazine

De glossy Twiet Magazine, die uitgever Sanoma in november lanceerde, blijft bij een eenmalige uitgave. “We zijn niet ontevreden over de verkoop, maar er komt op korte termijn zeker geen tweede editie”, zo laat initiatiefneemster Hilmar Mulder, hoofdredactrice van Grazia, weten. Het blad verscheen in een oplage van 70.000 exemplaren. Twiet Magazine was vooral opgehangen aan een lijst van 200 invloedrijke Nederlandse twitteraars. Ook stonden er in het blad bloopers, internationale voorbeelden, een stoomcursus Twitter voor beginners en tips en trucs.

Einde voor X[ist] in Christ

Het christelijke jongerenblad X[ist] in Christ is opgeheven. Uitgeverij Jongbloed uit Heerenveen, die het blad midden vorig jaar overnam, ziet geen mogelijkheden meer om het blad te laten voortbestaan. De doelgroep (jongeren van 18-25) zouden tegenwoordig meer op Facebook en Twitter te vinden zijn, waarbij een papieren blad jongeren niet langer ‘goed aanspreekt’.

Rond de bladen

Bright laat DNA van lezers testen

Het februarinummer van Bright magazine staat in het teken van gezondheid. Er wordt aandacht besteed aan gadgets waarmee men zijn activiteiten kan registreren, er staat een groot artikel in over internet als illegale apotheek en De Grote Bright DNA-test wordt aangekondigd.

Bij het tijdschrift zit een wattenstaafje waarmee lezers wangslijm kunnen afnemen. De wattenstaafjes met speeksel van zeven winnaars (plus die van eindredacteur Corrie Gerritsma en hoofdredacteur Erwin van der Zande) worden in maart naar een onderzoekscentrum in Amerika gestuurd. Bright neemt de kosten van de DNA-test voor zijn rekening. De deelnemers geven de redactie inzage in hun resultaten en laten zich interviewen over hun gedachten, gevoelens en gegevens, die de input verwerkt tot artikelen.

Nieuwe look FHM

De vormgeving van het mannenblad FHM is drastisch aangepast, volgens de makers is het nu veel eigentijdser en straalt echt het DNA van FHM uit: Sexy, Stoer en Avontuurlijk. Uitgever Peter de Visser: “Het vernieuwde magazine is onderdeel van een 3 staps strategie die we in 2012 hebben ingezet. Eerst nemen we het magazine onder handen, daarna volgt snel de FHM website en vervolgens kijken we hoe we de succesvolle concepten FHM Buurmeisjes en de vorig jaar gelanceerde FHM500 optimaal in het FHM platform kunnen integreren”. Hoofdredacteur Sander Kersten: “FHM bestaat nu 12,5 jaar. De basis ingrediënten zijn gewoon goed.”

Miljonair wordt LXRY

De titel Miljonair van GMG Media heeft haar naam gewijzigd in LXRY, A quality magazine for quality time. Een richtinggevend magazine voor een rijk leven in alle opzichten. LXRY is een magazine over alles wat het leven extra kwaliteit geeft - uiterlijke glans, maar ook innerlijke verrijking. LXRY verschijnt vier keer per jaar. De eerste editie ligt vanaf 22 maart in de winkels.

CosmoGIRL! viert de 100ste

CosmoGIRL! is al acht jaar de grootste meidenglossy van Nederland en pakte in februari uit met haar honderdste nummer. Daarin een grote winactie met heel veel prijzen waarvoor lezeressen alleen een sms hoefden te sturen. Om de superprijs, een scooter, in de wacht te slepen, moesten de lezeressen 100 verschillen opsporen in een feestelijke afbeelding. Ook werd de populaire boyband King Jack gevraagd om voor CosmoGIRL! een liedje te zingen. Via een QR-code op de cover kunnen meiden het filmpje bekijken.

Photo Digitaal gerestyled

Fotografiemagazine Photo Digitaal, uitgegeven door F&L Publishing, heeft een restyling ondergaan, waarbij het tijdschrift met 16 pagina’s is gegroeid en nu ook op een kwalitatief hogere papiersoort wordt gedrukt. Het magazine verschijnt sinds 2008 en komt tien keer per jaar uit. Het blad richt zich volgens eigen zeggen op ‘de enthousiaste amateur’ tot de ‘beginnend profesional’. De nieuwste editie ligt nu in de winkel.

En verder

Nominatie voor Coverjunkie Magazine

Coverjunkie Magazine, een selectie van de beste internationale tijdschriftencovers, is genomineerd voor de ‘Print Medal’ van de Amerikaanse Society of Publication Designers (SPD). Het magazine van Jaap Biemans (sinds kort de nieuwe art-director van Volkskrant magazine) werd in december gepresenteerd tijdens het TijdschriftenGala

Afbeelding            

Abonnees van Veronica Magazine kunnen zich vrijblijvend inschrijven voor een lagere energierekening. Het blad selecteert een energieleverancier die naast de vereiste kwaliteit de hoogste korting biedt. Daarna beslist de abonnee of hij overstapt. Voordeel bieden aan abonnees is een belangrijk onderdeel van Veronica Magazine. Zo wordt in een gemiddelde editie  €200 aan voordeel op producten en diensten geboden.

Men’s Health organiseert dit jaar in Amsterdam in september voor het eerst de Urbanathlon, een hardloopwedstrijd over 12 kilometer door de stad met stormbaanachtige hindernissen. Inschrijven is niet meer mogelijk. Binnen 5 weken waren via social media 4500 voorinschrijvingen verkocht. 

NLunlimited vernieuwt de magazines NL10, NL20, NL30 en NL70: vanaf 16 mei krijgen de magazines een nieuwe, milieuvriendelijke papiersoort en de cover wordt wat steviger. Ook komt er vanaf 4 april een nieuw product: NLagenda. Deze agendakrant op tabloidformaat presenteert maandelijks de uitagenda van Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Groningen.

Dit voorjaar verschijnt de Milaan 2012 editie van Connecting the Dots samen met het april nummer van de Nederlandse editie van ELLE decoration. Een uitgave met twee voorzijden. Het concept van beide magazines blijft onveranderd. Connecting the Dots verschijnt in het Engels, ELLE Decoration in het Nederlands. Naast de 10.000 exemplaren die in Milaan tijdens de Design Week worden verspreid wordt Connecting the Dots nu ook in Nederland verspreid onder de abonnees en via alle  verkooppunten van ELLE Decoration. De totale oplage komt daarmee op 75.000 exemplaren.

Connecting the Dots biedt de lezer een volledig overzicht van alle Nederlandse presentaties in Milaan.

Marie Claire brengt dit seizoen voor het eerst, naast haar reguliere editie, een speciale catwalkeditie met alle modetrends van deze zomer bijeen. In deze speciale Marie Claire Catwalk Trends uitgave wordt de lezeres op overzichtelijke, maar fashionable wijze getrakteerd op wat deze zomer de absolute musthaves zijn.

Afbeelding

Over de grenzen

Eigen tijdschrift sterrenkok Sergio Herman

Sterrenchef Sergio Herman heeft een eigen glossy tijdschrift in België. Het blad SERGIO ligt daar sinds 7 maart in de schappen. Hermans restaurant Oud Sluis in het Zeeuwse Sluis heeft drie Michelin-sterren en trekt vooral Belgische gasten. Eten is de rode draad in het ‘personaliteitsmagazine’. Verder is er ook veel aandacht voor ‘de mens’ Sergio Herman. Uitgeverij Sanoma biedt het blad ook online te koop aan, om de Nederlandse markt te kunnen bedienen.

Joepie weerstaat dalende trend Vlaamse weekbladen

De verkoop van de Vlaamse weekbladen is er in 2011 verder op achteruit gegaan.. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Informatie over de Media. Bijna alle grote weekbladen in Vlaanderen hebben lezers verloren. Het enige weekblad dat tegen de dalende trend ingaat, is Joepie. De verkoop van het tienerblad ging er 5,7% op vooruit, van 57.928 naar 61.208. De daling is het sterkst bij P-Magazine, dat zijn gemiddelde verkoopcijfers, zowel abonnementen als losse verkoop, met 10,5% zag terugvallen naar 49.182 exemplaren per week. Humo ging 8,5% achteruit naar 197.692 verkochte exemplaren per week. Dag Allemaal verloor weliswaar 1,9%, maar blijft met 414.149 exemplaren wel het best verkochte weekblad van Vlaanderen.
Story beperkte het verlies tot 0,5%, om uit te komen op 163.492. Knack gaf 1,9% prijs en verkocht gemiddeld 114.712 exemplaren. En ook de vrouwenbladen zagen hun verkoop slinken: Libelle verloor 1,2% tot 223.946 exemplaren. Flair verkocht 2,9% minder magazines en kwam uit op 114.319. Ook de verkoop van Primo TV Gids, TeVe-Blad en TV Familie daalde.

Photoshop-horror

Zes snaren dus zes vingers, moet de opmaker van de cover van PlayGuitar hebben gedacht.
Adele op de cover van het maartnummer van de Amerikaanse Vogue! Het is dat het er bij staat, had u haar herkend?
De Australische Grazia pakt photoshoppend flink uit en deformeert model Miranda Kerr compleet.

Afbeelding AfbeeldingAfbeelding

Digitaal

Cosmo heeft 100.000 betaalde online abo’s

Het Amerikaanse Cosmopolitan heeft de mijlpaal van 100.000 betaalde digitale abonnementen bereikt. “Een paar jaar geleden maakten we ons nog zorgen over de toekomst voor tijdschriften als Cosmo”, zegt hoofdredacteur Kate White in Ad Age, “maar zo zie je maar dat onze content zal blijven bloeien. Vrouwen willen onze content, en ze krijgen het via allerlei platforms.” Cosmopolitan is al beschikbaar op het Zinio platform sinds 2005, maar de digitale distributie is vooral gaan groeien door de opmars van tablets als de iPad.

Een digitaal abonnement op Cosmo is duurder dan een abonnement op het fysieke blad. Een web-only abonnement kost 15 dollar per jaar (of 12 dollar per jaar bij een 3-jarig abonnement). Een digital-only jaarabonnement voor de iPad en Zinio kost 19,99 dollar; een iPad maandabonnement kost 1,99 dollar (gelijk aan 23,88 dollar per jaar).

Cosmopolitan profiteert van een distributiestrategie die abonnees op het gedrukte blad verplicht om de digitale editie extra aan te schaffen. Tijdschriften als Wired en People geven printabonnees gratis toegang tot digitale edities en ondermijnen daarmee eventuele digital-only plannen voor de toekomst. Time Inc., de uitgever van People, verkoopt zelfs geen iPad-only edities.

Wat bijdraagt aan het digitale succes van Cosmo is de ongeëvenaarde losse verkoopoplage, een krachtig marketingsinstrument. In de tweede helft van 2011 gingenn gemiddeld bijna 1,5 miljoen exemplaren over de toonbank.

97% tabletbezitters zonder betaalde media-app

Uitgevers zitten in een lastige positie en moeten of willen ‘iets’ met tablets. Want de tablet is hot. Dit leidt tot veel vragen bij uitgevers. MediaTest heeft in opdracht van het Stimuleringsfonds onderzoek onder consumenten uitgevoerd om meer inzicht te geven in het gebruik van tablets dat als basis kan dienen voor het ontwikkelen van business modellen. 53% van de tabletbezitters geeft aan zeker niet te willen betalen voor nieuws op de tablet. Daarnaast heeft 97% van de tabletbezitters geen betaalde apps voor nieuws, informatie, magazines of boeken. Download hier de eindrapportage van het onderzoek Succesvol uitgeven op tablets.

Veronica publiceert app met sociale tv-gids

Uitgeverij Veronica heeft een app uitgebracht voor tablets en telefoons met ingebouwde tv-gids en sociale componenten. Deze app brengt tv-gidsfuncties samen met sociale elementen van Facebook en Twitter. Hierdoor krijgt de gebruiker niet alleen een programmaoverzicht, maar ziet ook in dat overzicht wat de favoriete tv-programma’s zijn van zijn vrienden en wat de trending tv-topics zijn. Bovendien ‘leert’ de app het kijkgedrag van de gebruiker kennen waardoor deze gepersonaliseerde kijktips kan geven.

Persoonlijk

Wie wat waar

Veronica Uitgeverij, onderdeel van SBS Broadcasting, benoemt met ingang van 1 juni John Lukken als hoofdredacteur van Veronica Magazine. De 44-jarige Lukken heeft 11 jaar bij Beau Monde gewerkt, waarvan 7  jaar als hoofdredacteur. Diezelfde functie vervulde hij bij het tijdschrift Pulse en in 2008 bij goededoelenglossy Pink Ribbon. Rens Muller, nu interim-hoofdredacteur, wordt per 1 juni Creative Director Digital Content bij Veronica Magazine en is in die functie verantwoordelijk voor alle digitale platforms. Lukken over zijn overstap: “Het ambitieniveau ligt hoog. Aan de ene kant op digitaal gebied, zoals de sociale EPG, aan de andere kant het magazine zelf, dat de ambitie heeft het grootste betaalde tijdschrift van Nederland te blijven.” Afbeelding

José Leeuwenkamp wordt per 1 april de nieuwe hoofdredacteur van gezondNU. Ze volgt Stan van Eck op, sinds 1988 verbonden aan het publiekstijdschrift. Van Eck wordt binnen moederbedrijf MixCom Media Group verantwoordelijk voor de exploitatie van content. Leeuwenkamp was al eindredacteur bij gezondNU. Dat heeft een maandelijks bereik van 600.000 en informeert haar lezers over voeding,gezondheid en psyche. 

David Hill, CEO van het Amerikaanse uitgeefconcern IDG, is gekozen tot voorzitter van de international tijdschriftuitgeversassociatie FIPP. Zijn voorganger Aroon Purie, directeur en hoofd-redacteur van de India Today Group, droeg het voorzitterschap over na een zittingstermijn van twee jaar. Hill was al sinds 2002 bestuurslid van de FIPP. IDG is zelf actief in 95 landen, waaronder Nederland. Tot vice-voorzitter is gekozen Fabrizio D’Angelo, directeur van de Duitse Hubert Burda Media Holding. 

Henk Borst leidt sinds 1 maart ad interim de salesafdeling bij Weekbladpers Tijdschriften. Borst was eerder sales director bij Sanoma Media en directeur van mediabureau Carat. Naast zijn activiteiten bij Weekbladpers is Borst ook directeur van Magazines.nl, een initiatief van de Groeps Publiekstijdschriften van het NUV. Borst vervangt interim Raymond van Kasterop die naar G+J vertrekt.

 Afbeelding  Fab, de nieuwe glossy voor vrouwen van 35+ waarvan het eerste nummer verschijnt op 24 april, is ontwikkeld door Claudia Straatmans naast haar hoofdredacteurschap van Cosmopolitan. Straatmans stapt nu definitief over naar de nieuwe Sanoma-titel. Dat blijkt uit de vacature voor een ‘sterke, slimme & sexy’ hoofdredacteur Cosmopolitan in Hoofddorp.

Per 1 april 2012 treedt Raymond van Kasterop in dienst als Sales Director bij G+J Uitgevers. In deze rol wordt Van Kasterop verantwoordelijk voor advertenties en andere marketingactiviteiten voor zowel print als digitaal. Het gaat daarbij om alle merken die G+J onder zich heeft: Vogue Nederland, Glamour, JAN, Quest, National Geographic en NG Traveler. Van Kasterop was bij Weekbladpers Tijdschriften sinds 2009 als Manager Sales verantwoordelijk voor de advertentieverkoop. Daarvoor werkte hij in sales-functies bij Veronica Uitgeverij.

 Afbeelding  ELLE-hoofdredacteur Cécile Narinx heeft een boek geschreven over de modewereld: Geluk is een jurk. Het boek is onder meer te koop in de ELLE Shop voor €18,95. Een videoverslag van de boekpresentatie is hier te bekijken.

Opmerkelijk

“Een fiks deel van mijn maandsalaris gaat op aan nieuwe titels voor nog slimmere gadgets, een stabieler leven, een fitter lijf, hippere kleding of een nog gezelliger huis. Het is fijn om binnen de media te werken en met een beetje slim bladeninkoopbeleid word ik er ook een beter mens door.”
Rob Does (Mediatest) vertelt in Nederlandsmedianieuws.nl dat hij elke zaterdag bij zijn vaste bladenwinkel struint naar nieuwe bladen. Hij signaleert daarbij opvallende trends: “Nog meer vrouwenbladen, personalitybladen en zweefbladen”.

“Ik lees liever mannentitels. Beroepsdeformatie, denk ik.”
Quote-hoofdredacteur Mirjam van den Broeke in MarketingTribune

“Daphne Bunskoek, die zou de lezeres van Marie Claire graag willen zijn. Zij is ook onze best gewaardeerde columniste. Zij is precies de ijkpersoon. Smart and amazing.”
May-Britt Mobach, hoofdredacteur Marie Claire, in Adformatie

“De naam Lift is positief maar betekent niks. Dan kun je dingen in het blad doen die niet helemaal worden gedekt door de naam. De naam wordt dan als het ware ingevuld door de inhoud van het blad.”
Hoofdredacteur Arjan Kruik van het wintersportblad Lift:get up, get out! In NRC 
“Tien tijdschriften voor maar 11,51 euro. Als u nog eens wilt bezuinigen in de kiosk, neem dan eens een tv-gids mee, in plaats van een glossy. Kies maar uit, ze kosten werkelijk geen fluit.”
Peter Leijten in NRC

“Een soort DWDD met een nietje erdoor.”
Peter Leijten over de VARAgids

“Elsevier, het weekblad voor mensen die willen weten waar ze bang voor moeten zijn.”
Peter Middendorp in de Volkskrant

“Een krant is van vies papier, het is wegwerp, het is niet mooi en er staan nare dingen in. Onmisbaar leesvoer, maar niet aantrekkelijk om te maken. Een glossy is toch meer de wereld zoals je zou willen dat-ie was.”
ELLE-hoofdredacteur Cécile Narinx in de Volkskrant 

“Geef de lezer niet wat de lezer wil, want dat is niet wat de lezer wil.”
De grondregel van freelance hoofdredacteur Mat Heffels op deredactie.nl 
“LIS is gewoon een hartstikke leuk blad, vol mooie, sterke, stoere, kwetsbare, opgewekte en leuke vrouwen. En niet één man.”
Nog eens Heffels, nu op Nederlandsmedianieuws.nl
“Ik heb van Donald geleerd dat ik af en toe beter tot 10 kan tellen voor ik ontplof.”
Hoofdredacteur Thom Roep herkent veel van zichzelf in Donald Duck (in het AD) 

“Ik realiseer me heel goed dat de Donald Duck iets is wat ouders graag aan hun kinderen doorgeven. Het is net als Sinterklaas of de Elfstedentocht.”
Nogmaals Thom Roep

“Ik  voel mij als een kind in een snoepwinkel rond sinterklaastijd.”
Audax CEO Eric Willems over zijn nummer 1 positie in de Mediamoves Top 50 in Mediafacts

Hemd van het lijf

Vijf vragen aan een sleutelfiguur in de sector. Deze keer Jos Boot, algemeen directeur RDC (Retail Development Company).

Er zijn vele veranderingen gaande in het fysieke boekhandelkanaal en de heersende gedachte is dat de toekomst er niet rooskleurig uitziet. Wat is uw visie op dit toekomstperspectief?
“Het aantal fysieke verkooppunten zal de komende drie jaar verder krimpen in Nederland. De succesvolle ketens zullen over drie jaar de markt verder domineren. Feitelijk kan je als retailer door de juiste dingen te doen in een krimpende markt, alleen al door stabiel te blijven, je marktaandeel vergroten. Volop kansen dus...”

Waar liggen volgens u de kansen voor de losse verkoop van boeken en tijdschriften?
“Simpelweg ervoor zorgen dat je het juiste assortiment op tijd op de plank hebt liggen, op een aantrekkelijke manier gepresenteerd. Dat spel zal niet anders worden. Het conversieproces, de verkooptalenten van de ondernemer of winkelmedewerker, worden wel steeds belangrijker. Juist hij of zij maakt het verschil met online. Elke ondernemer kan alles leveren, bij boeken zelfs net zo snel als bijvoorbeeld BOL. Moet je de klant er wel op attenderen natuurlijk.

RDC beheert drie winkelformules. Wat is de aanleiding om over te gaan tot twee formules: The Readshop en Plantage?
“Wij moeten focussen. Met minder mensen een betere prestatie leveren aan onze ondernemers lukt alleen met uiterst gemotiveerde collegae en de juiste focus. TRS is onze franchisetak, Plantage Inkooppartners (PIP) onze inkoopcombinatie. Ondernemers kunnen voor hun marktgebied de juiste formulekeuze maken en RDC kan deze beide varianten optimaal faciliteren.”

Hoe kan Aldipress volgens u bijdragen aan de stimulans van de losse verkoop van boeken en tijdschriften?
“Aldipress is een professionele partij die veel kennis kan overdragen aan de verkopers, onze ondernemers. Een grote wens van ons is om nog dit jaar te starten met een Tijdschriftenvakopleiding. Van de vloer, voor de vloer. Magazines is zo’n mooi product…”

Tot slot, welk tijdschrift ligt er op uw nachtkastje en waarom?
“(De) Zeilen, mijn lijfblad om me te ontspannen zolang ik nog niet op het water zit.”

Retail Nieuws

Recordaantal joint promotions in 2011

In 2011 is opnieuw een record aantal landelijke joint promotions geregistreerd door Promotional Partners: 7.385, 13,5% meer dan in 2010, dat ook al een recordjaar was. Opvallend is de explosieve 65% stijging van het aantal prijsacties (korting). Voornaamste reden is het aanhouden van de financiële crisis, waardoor budgetten onder druk staan en omzet genereren op korte termijn belangrijker is dan het opbouwen van loyaliteit door middel van kansacties. Het aantal cadeau-acties is sterk gedaald als gevolg van krappere budgetten.

Iets meer omzet supermarkten

Nederlandse supermarkten hebben in februari 1% meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van GfK. Over de eerste 2 maanden van het jaar bedroeg de groei 1,7%.

Volgens GfK bezoeken mensen steeds vaker de populaire goedkope Actionwinkels voor etenswaren. Het afgelopen jaar bezocht een derde van alle huishoudens Action 6,2 keer voor foodaankopen. Per bezoek werd er 9,48 euro afgerekend. In vergelijking met 2008 is de omzet van Action met 56% gestegen. Albert Heijn is nog altijd de formule met de meeste klanten, gevolgd door de Lidl.

Formules en ketens

AH sterkste retailmerk

Merkenadviesbureau Interbrand heeft een ranglijst van de sterkste Nederlandse retailmerken opgesteld op basis van de 10 belangrijkste factoren die de kracht van een merk bepalen. Merkkracht is een van de drie factoren die bijdraagt aan merkwaarde en een graadmeter van hoe goed een merk wordt gemanaged en hoe veel zekerheid het merk biedt voor toekomstige inkomsten. Albert Heijn komt als het sterkste retailmerk in Nederland naar voren, gevolgd door de HEMA en de Bijenkorf. De rest van de top-10: 4. Zeeman 5. Jumbo 6. Kruidvat 7. Etos 8. Gall & Gall 9. Karwei 10. Blokker.

Aldi ook met A-merken

Aldi gaat voortaan ook A-merken verkopen. Ferrero (o.a.Nutella) wordt de eerste A-merkenproducent die zijn producten in de Aldi-schappen legt.Aldi hield tot nu toe vast aan ‘een beperkt assortiment eigen merken tegen de laagste prijs’. Maar daar komt men nu van terug. Aldi Süd verkoopt al Nutella, Danone en Mars in zijn Zuid-Duitse en Oost-Europese vestigingen en heeft in Hongarije getest met o.a. Pampers, Ariel, Lenor, Nestea en Coca-Cola. Aldi Nord, de groep boven de Aldi-vestigingen in Nederland, volgt het voorbeeld van de zustergroep.

Personeeltjes

Heidman weg als topman C1000

Tom Heidman vertrekt als directievoorzitter van de door Jumbo overgenomen supermarktketen C1000. Financieel directeur Joost Sliepenbeek neemt zijn functie over. De overname van de ruim 400 winkels van C1000 door Jumbo is formeel afgerond na goedkeuring door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Heidman wilde niet in een situatie komen met twee kapiteins op een schip. Aan het hoofd van de nieuwe combinatie C1000/Jumbo komt Frits van Eerd te staan, de huidige topman van Jumbo.

De NMa is akkoord gegaan met de overname door Jumbo van ruim 400 winkels van C1000 onder voorwaarde dat Jumbo in 18 plaatsen een winkel van Jumbo of C1000 verkoopt aan een concurrent die de NMa moet goedkeuren. De NMa zegt dat er op landelijk niveau geen concurrentieproblemen zijn: “Het marktaandeel van Jumbo is na de overname relatief beperkt en er zijn sterke concurrenten actief.”

Consumentengedrag

Consument wil clicks én bricks

De Nederlander wil anders boodschappen doen in 2015. Boodschappen doen hoeft niet meer in de supermarkt. Internet, de mobiele telefoon en de smartphone zorgen ervoor dat het koopproces sterk in verandering is. Het huidige online omzetaandeel in de foodsector gaat stijgen van 0,81 naar 5,25% in 2015. Dat voorspelt ABN AMRO. Technologische ontwikkelingen zijn de grote aanjager van deze verschuiving. Supermarkten gaan voor cross channel retail. De consument zal volgens de bank blijven kiezen voor combinaties van fysieke winkels en online mogelijkheden. Gemak voert de boventoon. Windowshoppen of subwayshoppen speelt daar op in. Billboards fungeren als complete winkel met producten die de klant scant, bestelt en direct afrekent met een mobiele telefoon.

Een andere optie om tijd en moeite te besparen, is het pick-up & delivery systeem: consumenten kiezen zelf een locatie en tijdstip om online bestelde boodschappen op te halen of te laten thuisbezorgen. Ruim 30% van de Nederlanders zal hier in 2015 gebruik van gaan maken, denkt de bank. Een andere veelbelovende ontwikkeling is het koppelen van loyaliteitskaarten en betaalkaarten aan de mobiele telefoon. De tijd van zegeltjes plakken of een portemonnee vol pasjes is voorbij als het aan de consument ligt.

Volgens adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) in het onderzoek Customers take control  wisselen consumenten in de verschillende fases van het verkoopproces van verkoopkanaal. Maar veel winkelketens zien hun online- en offlinewinkels nog als twee op zichzelf staande operaties en hebben weinig zicht op de voorkeuren van consumenten.
Volgens PwC zullen slimme winkeliers de fysieke winkels in de toekomst steeds meer inzetten als een verlengstuk van online, bijvoorbeeld in de vorm van een showroom, waar via internet bestelde artikelen afgehaald of geruild kunnen worden. Dit betekent dat ze minder voorraad nodig hebben, waardoor ze efficiënter en winstgevender kunnen zijn.

Het ophalen van Bol.com-pakketten bij Albert Heijn is slechts één van de kansen die de recente overname van de nummer één internetwinkel Bol.com door de nummer één food Ahold de nieuwe combinatie biedt. “Bol.com biedt ons het platform, de schaal en de expertise die we nodig hebben om onze groei in online retailing te versnellen”, zegt Ahold-topman Dick Boer. Bol.com-directeur Daniel Ropers: “Met Ahold hebben we aansluiting aan een partij die het beste weet hoe je een product tot een verkoopsucces kunt maken. En we kunnen nu makkelijker investeren om de winkel en de service te verbeteren.”

Vijf grootste consumententrends van 2012

Voor 2012 voorspelt denktank FuturEyes Lab van marketingadviesbureau VODW een vijftal grote trends. De belangrijkste is de power of the group: door de economische crisis hebben consumenten meer behoefte aan sociale cohesie, samenwerking en ‘smart consumption’. Killing complexity: de toenemende complexiteit en het stijgend tekort aan tijd betekent dat mensen steeds meer op zoek zijn naar eenvoudige en begrijpbare producten en diensten. Daarnaast willen consumenten diensten die gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in hun huidige lifestyle. De trend blurring boundaries, de steeds verder gaande integratie van on- en offline, is al ruim twee jaar sterk zichtbaar. Voornaamste drivers zijn de opkomst van omnichannels (het parallel gebruik van verschillende kanalen) en de verbetering van customer experience via context-based diensten. Vintage is virtuous: de bekende en oude producten uit de vorige eeuw prevaleren boven de hypermoderne hedendaagse producten. Het betreft vooral producten die “ons herinneren aan onze jeugd” en die emotionele waarde hebben in de maatschappij. Duurzaam en ecovriendelijk: Consumenten en bedrijven willen steeds meer zaken doen met leveranciers die duurzaamheid en ecovriendelijkheid hoog in het vaandel hebben staan.

Snelkassa

Campina was in 2011 voor het tiende jaar op rij het A-merk met de grootste supermarktomzet in Nederland. Het zuivelmerk was goed voor 376,7 miljoen euro, exact een miljoen euro meer dan Marlboro. Dat blijkt uit de jaarlijkse Merken Top 100 van SymphonyIR. De 100 grootste merken groeien met 2,1% en dat is minder snel dan de markt. De huismerken verkopen stegen met 5,2%.

Innovatie

Advertenties die weten hoe de magazinelezer heet

Tijdschriften schuiven weer een stapje verder op in de richting van personalisatie. Harper's Bazaar bevat een advertentie die vertelt waar de dichtstbijzijnde vestigingen van een bepaalde winkelketen in joúw omgeving zijn.

In dit digitale tijdperk neemt de vraag naar personalisatie toe; in een reactie bieden tijdschriften adverteerders de mogelijkheid om lezers individueel aan te spreken. Zo zat er om het maartnummer van Harper's Bazaar dat bezorgd werd bij 300.000 abonnees een paginagrote flyer (outsert) die de abonnee bij naam aansprak en aanmoedigde om specifieke Neiman Marcus winkels binnen een straal van 50 miles te bezoeken. Om het novembernummer van Popular Mechanics had al een gepersonaliseerde outsert gezeten met reclame voor HP printers: in het blad zat een insert van 16 pagina’s die de lezer verwees naar HP winkels in hun omgeving.

Harper's Bazaar en Popular Mechanics worden uitgegeven door Hearst, dat deelneemt in het Project Match samen met HP dat printtechnologie heeft ontwikkeld die het mogelijk maakt om snel en met hoge kwaliteit gepersonaliseerd te printen.Andere uitgevers zullen naar verwachting volgen. Targeted Media (onderdeel van Time Inc.) is een soortgelijk programma aan het testen. Daarbij worden gepersonaliseerde wikkels gevouwen om 2.000 exemplaren van Fortune die verstuurd worden naar mediabureaus en marketeers. Time hoopt deze zomer de innovatie breder in te kunnen zetten.

Volgens Connie Livsey, chef beauty en lifestyle bij Harper's Bazaar, leent de marketing van luxe goederen zich goed voor deze aanpak. "Een luxe  customent wil de eerste zijn, wil een speciale behandeling, wil alles op maat en wil persoonlijk aangesproken worden." .

Marketeers kunnen volgens Livsey op allerlei manieren tijdschriftadvertenties personaliseren. Je kunt een aparte outsert maken voor alleen die abonnees die in gebieden wonen waar bepaalde winkels staan. Of een insert voor je grootste Lancôme klanten en een andere voor je grootste Estee Lauder klanten. Michelle Weir van HP Graphics Solutions Business verwacht gepersonliseerde programma’s steeds meer zullen kunnen: “Je zult zien dat dit in het hele tijdschrift zal worden toegepast."

© Aldipress 2015 - Alle rechten voorbehouden